Impact

Ervaar in VR hoe het is om gevorderde dementie te hebben

In Nederland hebben naar schatting 290.000 mensen dementie. Met de toenemende vergrijzing zal dit aantal sterk groeien in de komende jaren.

Op Wereld Alzheimerdag lanceerden Stichting Into D’mentia en serious-gamingbedrijf IJsfontein een geheel nieuwe VR-versie van hun succesvolle dementiebeleving. Deze nieuwe versie richt zich nu ook op gevorderde dementie, met levensechte ervaringen die empathie en begrip voor dementie vergroten.

Ervaar in VR hoe het is om gevorderde dementie te hebben

Dementie, een groeiend probleem binnen de ouderenzorg

In Nederland hebben ongeveer 290.000 mensen dementie, een aantal dat snel groeit door vergrijzing. Begrip voor dementie is essentieel voor betere zorg en om mensen langer thuis te laten wonen.
 

Nieuwe beleving gericht op gevorderde dementie
De nieuwe VR2-ervaring belicht specifieke uitdagingen zoals desoriëntatie in tijd en ruimte, en gedragsveranderingen zoals agressie. Het richt zich ook op de interactie tussen persoon met dementie, zorgprofessional en mantelzorger.

Interactie geeft intensere beleving
Creatief directeur IJsfontein Hayo Wagenaar: ‘De uitdaging bij aanvang van het project was om het succes van de oorspronkelijke cabine te evenaren. De nieuwe VR belevingen zijn ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers, designers, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals. Hierbij is gebruik gemaakt van de modernste technieken. Het resultaat is een ervaring waarin de gebruiker in heel herkenbare situaties terechtkomt. Het interactieve karakter is het grootste verschil met bestaande VR-ervaringen: je kijkt niet naar een film, maar moet zelf handelingen verrichten.'

 

Hoe het werkt
Met behulp van volumetric video en een 3D-omgeving stappen zorgprofessionals en mantelzorgers letterlijk in de wereld van dementie. Door deze ervaring door de ogen van iemand met dementie te bekijken, ontstaat er herkenning die zowel ontroerend als confronterend kan zijn.

 

Beter opschaalbaar
De VR-versies zijn niet alleen realistischer dan eerdere methoden, maar ook gemakkelijker op te schalen voor gebruik in zorginstellingen. Dit maakt het trainen van personeel toegankelijker en efficiënter.

Wil je meer weten of heb je interesse in een demo? Neem contact op met Saskia Kuin.

 

Onze impact

Impact